Stílusfüggetlen?
A fesztivál elsőszámú stílusa: akusztik. Ha visszabontasz bármilyen műfajt egy dallamra, meg esetleg egy kísérőhangszerre, folk zenét kapsz. Ebben az állapotban derül ki, hogy tényleg jó-e egy dal, vagy pedig csak „jól van felöltöztetve,” ami persze ugyancsak nagy feladat, de minket inkább az érdekel, mi van a felszín alatt. Szokták mondani: Egy igazán jó dal egyszál gitárral is működik. 
Ehhez a koncepcióhoz van egy tökéletesen rurális helyszínünk, ami ugyanerre mutat rá: vonjuk ki a művészetet a mesterséges díszletek közül, vigyük ki egy letisztult, természetes közegbe. Tegyük meg mi is ugyanezt, lépjünk a természetesebb felé, az eredetiséget keresve mind a művészetekben, mind a közvetlen környezetünkben. 
Zenei felhozatal?
Elsősorban feltörekvő előadókra építünk, elképesztően tehetséges zenészekre, akik még nem tettek szert szélesebb körű ismertségre. Mellettük pedig pár „befutott” előadóval is számolunk. Az éven a mainstrem popzene is megjelenik az alternatív, underground alaphangoltság mellett, illetve sok különleges műfaji besorolású projekt is helyet kap a színpadjainkon. Jó lenne pár éven belül úgy tekinteni a rendezvényre, mint egy nagy szintézisre, amiben a zeneipar legkülönbözőbb részeiről érkezve feloldódnak a zenészek, a stílusok, akárcsak a folklórban, népi kultúrában, ahol még jóval kevesebb kategória választotta el egymástól a művészeteket, embereket.  
„Hangos” koncertek?
Este 9-10 körül már teljes zenekaros koncertek következnek az akusztik koncerteket követően. Azt tapasztaltuk, hogy akkoriban már az ember füle megkívánja a dobot meg basszust, a nagyobb hangerőt. Illetve elektronikus zenei felhozatalra is lehet számítani, éjféltől lemezlovasok veszik át az irányítást. Ilyen lesz egy napunk a fesztiválon: reggeli mozgás, túra, interaktív programok a táborban, előadások, akusztik koncertek, „hangos” koncertek, majd a talpalávaló hajnalig. Kikapcsolódást tudunk ígérni, ami persze egy bizonyos szintű bekapcsolódással jár. Váralja atmoszférája, tájélménye egyébként is kivételesen alkalmas a feltöltődésre, erre segítenek rá a programok. 
Előadások?
Fontos téma számunkra a borfogyasztás, szeretnénk tenni a szőlészet borászat népszerűsítéséért a fiatalok körében. Ez az italkínálaton kívül a szombati előadáson jelenik meg. Goreczky Gergellyel, a Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatójával fogunk beszélgetni borfogyasztási szokásokról, a bor értékeiről, Tokajról és a kóstolástechnikáról, a gyakorlat mellé kicsit az elméletet is felhozva. Vasárnap különböző művészetfelfogásokkal, művészetértelmezésekkel kapcsolatban lesz egy átfogóbb eszmefuttatás, kerekasztal beszélgetést szervezünk a fesztivál szempontjából két fontos művésszel. Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes és népdaltudós szellemiségéből sokat merített a rendezvény, az akusztikus ökológia, a helyekhez kapcsolt hang koncepciója is az ő egyetemi óráiról jutott el a fesztiválra. A beszélgetés másik résztvevője Balla Gergő lesz a Platon Karataev zenekar frontembere. Tavaly nagyszerű koncertet adtak a fesztiválon, idén pedig közös gondolkodásra hívtuk Gergőt.  
Helyszín?
A helyszín egy különös kincse Boldogkőváraljának. A falu szélén, a Tekerjes patak mentén, egy tisztáson a Nagykállói tábor mintájára építették a Téka tábort, táncház szerű csűrrel, rusztikus épületekkel, vizesblokkal, később kiegészítve száznál is több férőhelyet biztosító faházakkal. Tényleg gyönyörű. Beindította a fantáziánkat és a tervek szerint egyre komolyabb kihasználtságban tudjuk majd részesíteni. Ha pedig a Téka Tábor erdei övezetén kívülre tekintünk: a Zemplén három gyönyörű kővára, a Tokaji borvidék, kék túra útvonalak, és számos mesébe illő település vár felfedezésre a környéken. 
Szabadszínpad?
A szabadszínpad is azt a célt szolgálja, hogy visszabontsuk a színpadi kulisszát és a mesterséges díszleteket a zene mögül. Ugyanazon a színpadon, mint az akusztikus előadók, bárki eljátszhatja kedvenc dalait, szombat és vasárnap 13:00-15:00-ig egy gitár lesz a színpadon, és egy szakember segít a mikrofonozásban. Tényleg bárki, aki szeretne hozzá tenni a fesztivál hang élményéhez magához ragadhatja a kezdeményezést. A zene nem csak azoké, akik professzionális szinten művelik. Komolyan gondoljuk, hogy mindenkiben meg van az élethez szükséges inspiráció, ami a művészet lényege. Ha pedig ezt kitudja fejezni pár tábortüzes nóta formájában, akkor nálunk megteheti. Mindenkiben ott szunnyad egy dal, amit a Váralja Akusztikra tartogat.
Fesztivál története?
Boldogkőváraljai kötődésű fiatalok szervezésében áll a fesztivál, akik az ország különböző pontjain szerzett tapasztalataikat szerették volna haza vinni és a „végeken” is kamatoztatni. A cél egy helyszín specifikus rendezvény kialakítása, aminek a szórakoztatáson kívül tartalma, üzenete van. A lokalitás szellemében kedves falunk értékeire alapozva indultunk el, ami bizony nagyon jó kiindulási alapnak bizonyult. Sokan segítik a munkánkat a környékről, a fesztivállal szimpatizálók nagy összefogásával valósul meg a rendezvény. A történet viszont még csak most kezdődik, bízunk benne évről évre sikerül majd megrendezni a fesztivált a későbbiekben is.  
Back to Top