Stílusfüggetlen?
A fesztivál akusztikus beállítása a stílusfüggetlenségre törekszik. Ha visszabontunk bármilyen műfajt egy dallamra, esetleg kísérőhangszerre, folk zenét kapunk. Ebben az állapotban derül ki, hogy tényleg jó-e egy dal, vagy pedig csak „jól van felöltöztetve,” ami persze ugyancsak nagy feladat, de minket inkább az érdekel, mi van a felszín alatt. Szokták mondani: Egy igazán jó dal egyszálgitárral is működik. Ehhez a koncepcióhoz kapcsolódik a Téka Tábor rurális helyszíne, ami ugyanerre mutat rá: vonjuk ki a művészetet a mesterséges díszletek közül, vigyük ki egy letisztult, természetes közegbe. Tegyük meg mi is ugyanezt, lépjünk a természetesebb felé az eredetiséget kikeresve, mind a művészetekben, mind a közvetlen környezetünkben.
Zenei felhozatal?
Elsősorban feltörekvő előadókra építünk, akik felfelé ívelő, aktív alkotói szakaszban vannak, egyre jobbak és jobbak, nem a nevükből élnek, inkább a művészetükből. Az éven akusztikus – elektronikus, folk – hip-hop tengelyen mozog elsősorban a zenei felhozatal, új hullámos hip-hop, koszos rock’n’roll, deep house, szerzői alter, energikus cigányzene, és sok egyéb különleges projekt helyet kap a színpadjainkon. Igyekszünk úgy tekinteni a rendezvényre, mint egy nagy szintézisre, amiben a zeneipar legkülönbözőbb részeiről érkezve feloldódnak a zenészek, a stílusok, akárcsak a folklórban, népi kultúrában, ahol még jóval kevesebb kategória választotta el egymástól a művészeteket, embereket.
Akusztikus bulik?
Igen, a buli, illetve az akusztik nem zárja ki egymást. Nem tudom, ki bír egy egész napot koncerteken végig pörögni, itt mindenesetre van lehetőség nyugiban végig hallgatni koncerteket. A napközbeni akusztik sessionöket nyugágyakból, babzsákokból, a fák árnyéka alól tudjuk élvezni, csevegve, iszogatva. Másrészt nem csak akusztikus beállítottságú zenekarok a fellépőink - nekik kicsit át kell szabniuk a repertoárjukat, így egyedi, helyszínspecifikus koncerteket hallhatunk. A Bohemian Betyars tavaly például egyedül nálunk játszott akusztikus koncertet. Este 9-10 körül már teljes zenekaros koncertek veszik át az irányítást, úgy tapasztaltuk, akkoriban már az ember füle megkívánja a dobot, a basszust, az izmosabb hangerőt. Illetve elektronikus zenei felhozatalra is lehet számítani, ahogy halad előre az este. Ilyen lesz egy napunk a fesztiválon: reggeli mozgás, túra, interaktív programok a táborban, előadások, akusztik koncertek, „hangos” koncertek, majd a talpalávaló hajnalig. Kikapcsolódást tudunk ígérni, ami persze egy bizonyos szintű bekapcsolódással jár. Váralja atmoszférája, tájélménye egyébként is kivételesen alkalmas a feltöltődésre, erre segítenek rá a programok.
Helyszín?
A helyszín különös kincse Boldogkőváraljának. A falu szélén, a Tekerjes patak mentén, egy tisztáson a Nagykállói tábor mintájára építették a Téka tábort, táncház szerű csűrrel, rusztikus épületekkel, vizesblokkal, később kiegészítve száznál is több férőhelyet biztosító faházakkal. Tényleg gyönyörű. Beindította a fantáziánkat és a tervek szerint egyre komolyabb kihasználtságban tudjuk majd részesíteni. Ha pedig a Téka Tábor erdei övezetén kívülre tekintünk: a Zemplén három gyönyörű kővára, a Tokaji borvidék, kék túra útvonalak, és számos mesébe illő település vár felfedezésre a környéken.
Szabadszínpad?
A szabadszínpad is azt a célt szolgálja, hogy visszabontsuk a színpadi kulisszát és a mesterséges díszleteket a zene mögül. Ugyanazon a színpadon, mint az akusztikus előadók, bárki eljátszhatja kedvenc dalait, szombat és vasárnap kora délután egy gitár lesz a színpadon, és egy szakember segít a mikrofonozásban. Tényleg bárki, aki szeretne hozzá tenni a fesztivál hangélményéhez magához ragadhatja a kezdeményezést. A zene nem csak azoké, akik professzionális szinten művelik. Komolyan gondoljuk, hogy mindenkiben meg van az élethez szükséges inspiráció, ami a művészet lényege. Ha pedig valaki ezt kitudja fejezni pár tábortüzes nóta formájában, akkor nálunk megteheti. Mindenkiben ott szunnyad egy dal, amit a Váralja Akusztikra tartogat. (kérdések kapcsán nyugodtan keressetek minket)
Fesztivál története?
Boldogkőváraljai kötődésű fiatalok szervezésében áll a fesztivál, akik az ország különböző pontjain szerzett tapasztalataikat szerették volna haza vinni és a „végeken” is kamatoztatni. A cél egy helyszín specifikus rendezvény kialakítása, aminek a szórakoztatáson kívül tartalma, üzenete van. A lokalitás szellemében kedves falunk értékeire alapozva indultunk el, ami jó kiindulási alapnak bizonyult. Sokan segítik a munkánkat a környékről, a fesztivállal szimpatizálók nagy összefogásával valósul meg a rendezvény. A történet viszont még csak most kezdődik, bízunk benne évről évre sikerül majd megrendezni a fesztivált és egyre több embert bevonni a mi kis varázslatunkba. 
Back to Top